Vinterplanter | Velegnede planter til vinteren | Stålhaven

Vinterplanter | Velegnede planter til vinteren | Stålhaven

Få inspiration til valg af vinterplanter og hvordan du bedst passer på dem

Elsker du planter og blomster, og vil du allerhelst have, at de kan holde hele året rundt? Så kan det være en god idé at skaffe sig nogle hårdføre vinterplanter. Det er nemlig ikke alle planter, som kan holde til vinterens kulde, og selv for dem, der kan, er der nogle forholdsregler, der skal tages højde for. Vi har nedenfor samlet inspiration til, hvilke planter du trygt kan anskaffe dig samt hvilke krukker, der holder bedst om vinteren. Derudover vil du også kunne læse, hvordan du bedst passer på både krukkerne og planterne. 


Typer af vinterplanter

Det er ikke alle planter, som tåler de hårde vintermåneder, men der findes heldigvis nogle vinterhårdføre sorter, som kan stå ude hele vinteren. Hvis du er på udkig efter planter, men er i tvivl om det er en sort, der egner sig til at stå ude om vinteren, kan du altid tjekke i anvisningen, om der står “hårdfør”.

 



Stedsegrønne planter

Det er ikke alle, men de fleste stedsegrønne planter er hårdføre planter, der kan holde til at være ude hele vinteren. Kendetegnet for stedsegrønne planter er, at det er planter, som beholder sine grønne blade og nåle hele året uanset vejret. 


Nålebærende planter

Af typen nålebærende planter, er der nogle, der egner sig bedre til vinteren end andre. Dette er for eksempel de stedsegrønne nåletræer som enebær, ædelgran, små graner og taks.


Bladbærende planter

De bladbærende planter, der holder til vinterens kulde, er blandt andet kristtorn, rhododendron, skimmia og buksbom. Derudover kan den fine stedmorderblomst, vitase og cyclamens overleve i temperaturer ned til -5 grader.


Slyngplanter

Hvis du er til slyngplanter, som efeu, kan du ligeledes plante vinterjasmin med ro i maven, da denne sort er hårdfør og kan klare temperaturen om vinteren.

Krydderurter

Har du dine krydderurter stående udenfor, eller kunne du tænke dig at plante nogle for første gang, skal du ikke frygte for dem. Krydderurter som persille, mynte, oregano og timian er hårdføre krydderurter, der sagtens kan overvintre og er derfor ideelle valg. 


Plant dine planter i de rigtige slags plantekasser og krukker om vinteren

En stor forudsætning for at have vinterplanter, som ikke er plantet direkte i haven, er, at de er plantet i den korrekte potte. Ligesom at det ikke er alle planter og blomster, som kan klare at være udenfor, når der kommer frost, er det heller ikke alle slags krukker, som egner sig til at stå ude hele vinteren. Når du vælger vinterplanter bør du derfor også tænke over, hvilke potter, der egner sig bedst om vinteren, da den mest hårdføre plante ellers ikke kommer til at klare kulden.

 

Frostsikre krukker

Det er vigtigt, at du vælger de såkaldte frostsikre krukker, og ikke de klassiske terracottakrukker af ler, da der nemt kan komme vand ind, som senere fryser og sprænger leret. De frostsikre krukker er i stedet så hårdt brændt, at der ikke kommer vand ind i leret. Frostsikre krukker kan også være lavet i glasfiber, plast og beton i god kvalitet.

V-formede krukker

Når du skal vælge en frostsikker krukke, er det en god idé at vælge en, der er V-formet og rummelig. Med en sådan krukke bliver jorden presset opad, hvis det fryser, hvilket gør trykket mindre i bunden og forhindrer krukken i at sprænge.

Robuste plantekasser i cortenstål 

Hvis du vil have mulighed for at plante dine blomster i andet end frostsikre krukker, er en plantekasse eller et højbed i cortenstål med dræn en oplagt mulighed. Disse plantekasser er lavet af materiale, der ikke behøver nogen form for vedligeholdelse og de går heller ikke i stykker, når frosten melder sin ankomst. De kan altså stå ude i mange år i alt slags vejr og kan også fås med hjul, så de er nemme at flytte rundt på og ikke fryser fast i frostgrader.


Krukker og plantekasser med dræn

Noget vigtigt du skal have in mente når du er på udkig efter krukker eller plantekasser er, at der skal være et godt dræn i bunden, så eventuelt overskydende vand kan slippe ud. Det er især vigtigt i vinterperioden, hvor der kan komme hård frost, da det overskydende vand ellers bliver frosset til is. 


For at undgå at jorden og rødderne stopper afløbet, kan det være en fordel at lægge en fiberdug i bunden af krukken, derefter et lag lecanødder og et lag fiberdug igen. Hvis du har mulighed for det, er det også en god idé at hæve krukken eller plantekassen fra jorden, når det er frostgrader for at forhindre, at den fryser fast. 


Vinterbeskyt havens planter 

Hvis der i vintermånederne kommer en masse frostgrader, som kommer og går over tid, kan det i værste tilfælde ødelægge planternes rødder, hvis bunden af krukken ender med at blive bundfrossen. Har du nogle planter, som du er yderst glad for, kan du derfor beskytte dem lidt ekstra ved at stille dem på bobleplast, en stråmåtte med plast på bagsiden eller en ulden vintermåtte. Du kan også dække overfladen med et lag mos eller juteskiver, hvis dine planter er ekstra følsomme. 

 


Har du sarte planter, som dahliaer, oliventræer, tomatplanter, citrusplanter og pelargonier, der ikke tåler vinteren, bør du naturligvis tage dem indenfor i vinterperioden, da du kun på den måde er sikker på, at de overlever.


Planter, der er gravet ned i jorden, tåler bedre frost

Har du planter og blomster, som er gravet ned i haven, skal du ikke være så bekymret for dem. Planter, som har rødder nede i havens jord og ikke i en krukke, har ikke mulighed for at blive bundfrossen og ofte er planterne også så gamle og veletablerede, at de kan klare vind og vejr. Dog kan vinteren stadig være hård for overfladen af planterne. 


For at beskytte dem kan du derfor lade nedfaldne blade ligge omkring dem som en lun dyne eller plante gran fra det kasserede juletræ rundt om planterne, for at give skygge og læ.