Inspiration til at bruge højbede i haven

Hos Stålhaven er vores højbede i cortenstål blandt vores mest populære produkter. Og det er med god grund. For med et højbed får du de bedste forudsætninger for at få gavn af spiselige afgrøder, dyrke dine egne blomster eller få et design til haven, der bidrager positivt til hele din boligs udtryk. Her giver vi dig vores bedste tips til at få mest ud af dit højbed. For det er en god ide lige at gøre dig nogle overordnede overvejelser, inden du skal placere højbedene, så du undgår besværet med at flytte dem.


Vælg rette placering til dine højbede

Når vi tænker højbede, er det ofte som platform for at dyrke sine egne blomster, så de pynter i haven. Det kan derfor også være tillokkende at placere bedet, så det kan ses fra huset eller andre steder i haven, hvor du og eventuelt dine gæster færdes ofte. Men her er det vigtigt at tænke på planterne også. For det er essentielt at placere højbedene, hvor der er godt lys så længe som muligt (gerne 6 til 8 timer), da godt sollys er noget, som langt de fleste planter nyder godt af. Brug derfor gerne lidt tid på at lægge mærke til, hvordan lyset falder i din have.


Sørg for at gøre havearbejdet så let for dig selv som muligt

Sørg også for at placere bedene, så du har nemt ved at komme godt rundt omkring, når du skal høste eller pleje dine planter. En af fordele ved højbede er, at de er forholdsvist nemme at arbejde i. Derfor er det praktisk – men også æstetisk velfungerende – at lægge lidt afstand mellem bedene, hvis du har flere af dem. Ved at tænke dig om, kan du med stor sandsynlighed placere dit eget højbed, så det komplimenterer din boligs arkitektur, giver dine planter masser af lys og er nemme at komme til, når du skal høste, så, vande eller luge for ukrudt.


Vær opmærksom på, hvad du fylder i dine højbede

Det kan godt betale sig at anskaffe noget godt jord til dine højbede. Almindelig jord fra haven er ikke optimalt, da jord, som er specifikt designet til brug i højbede, har en sammensætning af naturlige næringsstoffer, som vil give dine planter langt bedre vækstbetingelser. Desuden kan havens jord indeholde frø fra ukrudt og sygdomme, som du helst vil undgå, når du skal dyrke grøntsager, blomster eller spiseligt frugt mv.


Du kan også sagtens bruge kompost, hvis du har en kompostbunke. Kompost har en unik løs struktur og en fugtighed, som er med til at skabe det perfekte miljø med næringsrig jord for rødder at vokse sig stærkere i. Af samme årsager bør du også altid undgå at “stampe jorden” for meget til, når du fylder jord i dit bed. Så bliver jorden nemlig for kompakt til, at rødderne let kan fæstne sig.  


Få mere inspiration til design med højbede i din have

Når du klikker rundt på vores hjemmeside, kan du finde inspiration til indretningsmuligheder med de højbede og andre design, vi selv producerer i vores smedje i Løgstør, Nordjylland. Du kan også abonnere på vores nyhedsbrev, hvor du løbende kan få ny inspiration til at skabe flot og velfungerende havedesign. Du finder tilmeldingsmulighederne helt i bunden af denne side.


Vi glæder os til at hjælpe dig med at få mere ud af din have med dansk ståldesign i høj kvalitet og god personlig service.
You may also like Se alle