Få inspiration til krydderurter på altanen | Stålhaven

Få inspiration til krydderurter på altanen | Stålhaven

Få inspiration til krydderurter på altanen

Det er altid lækkert med hjemmedyrkede og friske krydderurter. Der er noget givende over, hvor nemt det er med egne krydderurter til rådighed hver dag på en altan frem for at tage ud og købe krydderurter. Uanset om du vælger at bruge dem i madlavningen, til drinks eller noget helt tredje, så læs med her når vi gennemgår hvilke urter, der passer bedst på en altan i både skygge og sollys, samt hvad de kan bruges til i den kulinariske verden.


Sådan begynder du din krydderurterejse

Hvis du ønsker at dyrke dine krydderurter helt fra bunden, kan de købes som frø. I så fald er det en god idé at forspire dem enkeltvis indendøre allerede i foråret, så de er klar til at blive plantet ud i begyndelsen af sommeren. Hvis du hellere vil begynde med en plante, kan de findes både i supermarkedet og i planteskoler. Den største forskel, hvis du vil gå et ekstra skridt og tage en tur på planteskolen, er at planterne typisk har et større rodnet, hvilket kan være en fordel, når du planter dem ud på altanen.


Vælg dine krydderurter efter den daglige madlavning

Friske krydderurter både dufter godt og kan tilføje en fantastisk smag til din madlavning. Hvis du er usikker på hvilke krydderurter du ønsker at prioritere til din altan, så kan du starte med at tage et kig i din krydderiskuffe og se hvilke urter du har en tendens til at bruge mest. Du kan også tænke tilbage på de madretter du enten har lavet mange af, eller hvilke du ønsker at eksperimentere med i fremtiden. På den måde har du sikkert lettest ved at komme i gang – og du kan altid tilføje nye krydderurter, når du bliver fristet til det.


Krydderurter på den skyggefulde altan

Langt de fleste krydderurter trives i meget sol såsom basilikum, rosmarin og salvie. Har du derimod en nordvendt altan eller begrænset mængde sollys til dine planter, er der dog ingen grund til bekymring. For der er stadig mange sorter som kan gro godt i skygge. Du kan prøve at være strategisk med placeringen af dine krukker og altankasser for at give de forskellige planter mest muligt lys. Følgende krydderurter kan du roligt dyrke på din altan, på trods af skyggen: Laurbær, koriander, mynte, oregano, timian, citronmelisse, purløg og persille.


Du kan vælge at dyrke krydderurter i alt mellem plantekasser, krukker og altankasser, afhængigt af altanens størrelse og din personlige stil. Om du har en stor eller lille altan er underordnet, for hos Stålhaven er det muligt at bestille en altankasse i specialmål, så den passer til netop den størrelse altan, du har.


Har du en større altan og ønsker lidt mobilitet, kan du også købe plantekasser med hjul. På den måde er du sikret muligheden for at skubbe planterne ind mod muren for at beskytte mod frost i de koldere måneder. På samme måde kan du flytte på dem for at få mere sollys i løbet af dagene. 


Krydderurterne på altanen og deres kulinariske potentiale

Herunder kan du se en foreslået liste over adskillige krydderurter, som kan dyrkes på både en solrig og skyggefuld altan med tips til at holde dem ved lige og de mange muligheder inden for kogekunsten, de hver især åbner for.


Basilikum

Basilikum er en etårig urt, og man køber derfor typisk en ny plante hvert år. Den er meget glad for sollys, men er en smule sart, når det gælder vind. Derfor trives den bedst på en altan, hvor der både er mulighed for læ, men også en god mængde lys.


Kulinarisk er basilikum god i både pesto og salater, men også et hav af varme retter, for eksempel pastaretter og pizza. Et par friske blade basilikum kan virkelig løfte rettens smag.


Rosmarin

Rosmarin er en flerårig plante, som vokser godt i sol og varme. Hvis den skal overleve vinteren, er det dog vigtigt, at den beskyttes i de koldere måneder. Det er en krydderurt, som dufter aromatisk og giver en meget krydret smag til de retter, hvor den tilføjes. Oftest bruges den i det italienske køkken, men vi er også glade for den herhjemme i Danmark til både marinader og kødretter.


Timian

Timian er en flerårig krydderurt, som sagtens kan tåle at blive udtørret. Desuden tiltrækker blomsterne bier og sommeren og giver derfor lidt til atmosfæren og biodiversiteten på altanen.


Timian og persille ses ofte i det franske køkken, hvor de samles i en bouquet garni (buket af krydderurter), der bruges til adskillige kendte franske retter, som boeuf bourguignon, fransk løgsuppe, men det er generelt altid en velsmagende tilføjelse til enhver gryderet. 


Persille

Persille er en toårig plante, som gerne vil have en god mængde sol. Den kan dog også klare at gro i skygge. Bør vandes regelmæssigt, så dens jord holdes fugtig, men jorden må dog gerne tørre ud mellem vandinger. Dette er en plante, hvis blade let kan fryses, så den friske smag også kan nydes i dine retter over vinteren.


Krydderurten har en stor hovedrolle i blandt andet stegt flæsk med persillesovs, men kan også bruges til andre retter som mørbradgryde, ovnbagt laks og kartoffelsalat.


Mynte

En krydderurt som er let at dyrke, smagen bliver til gengæld ikke mindre god af at være nem! Mynte er blandt andet uundværlig i en klassisk mojito, dog er den også fantastisk til at gøre en sommersalat ekstra frisk og indbydende, eller til weekendens dessert.


En urt som mynte kan med fordel plantes adskilt fra andre urter, eller i kombination med persille. Mynten gror nemlig helt vildt og kan finde på at overtage dine andre krydderurter. 


Purløg

Frisk purløg kan noget helt særligt, og så er den ovenikøbet spirende længe i modsætning til flere andre krydderurter. De begynder nemlig at blomstre med smukke lilla blomster tidligt på året – hvilket kan pynte fint på altanen – og bliver ved med at være spiseklar til langt ind i efteråret. Som visse andre planter er denne også flerårig og er forholdsvis nem at holde i live. Trives bedst i solrige områder men kan sagtens gro på den skyggefulde altan.


Gør din morgenmad ekstra flot og appetitvækkende med et drys frisk purløg på dine røræg eller brug dem i dressinger og salater. De lilla blomster kan også spises eller bruges som pynt. 


Salvie

Salvie er en flerårig krydderurt, som er glad for fuld sol og regelmæssig vanding. Jorden må gerne tørre ud mellem vandingen som med (adskillige) krydderurter. Planten beholder bladene selv over vinteren og leverer derfor friske blade til madlavningen hele året.


Den har en fin og aromatisk duft, og kan bruges til at give en dybere smag til blandt andet risotto, supper eller saucer. Traditionelt er salvie blevet brugt til at lette de lidt fede retter og råvarer.


Oregano

Oregano trives i meget sol og med regelmæssig vanding, men kan også håndtere tørke og skygge i perioder. Planten er flerårig og nogenlunde hårdfør og kan overvintre. Husk blot at beskytte den mod frost. Både plantens blade og blomster er spiselige, og uanset om du vælger at bruge det friskt eller tørret, giver det en herlig smag.


En krydderurt, der er populær grundet sin genkendelige krydrede smag, og bliver ofte brugt i det italienske køkken til blandt andet pizza, pasta og diverse kødretter.


Koriander

Er koriander blandt dine yndlingskrydderurter, så kan du let dyrke den på altanen i både krukker, altankasser og plantekasser. Som de fleste planter er den glad for solen, men kan også gro på altanen, selv hvis der er mere skygge. Det er en etårig urt, som foretrækker lun og jord med godt dræn. Den blomstrer ofte hele sommeren fra juni til august.


Koriander er en plante, hvor både frø og blade kan bruges i madlavningen, og de giver hver deres smag til retterne. Krydderurten er en fast bestanddel i det vietnamesiske og mexicanske køkken, hvor det bruges til blandt andet retter som phở og tacos.


Citronmelisse

En flerårig krydderurt, der trives godt i delvis skygge og kræver regelmæssig vanding. Citronmelisse er en hårdfør plante, som har en tendens til at brede sig meget og kan leve op til tyve år. 


Kan bruges i for eksempel te grundet dens beroligende effekt samt smoothies, desserter og salater, hvor den kan tilføje en frisk og citrusagtig smag og aroma.


Laurbær

Laurbær er en flerårig plante, som kræver en del vand, god jord og må som hovedregel ikke udtørre. Vælger du at dyrke laurbær i en krukke, kan du rykke den tæt op ad muren eller indendørs om vinteren for at beskytte den mod frosten.


Laurbærblade giver en krydret urtesmag, som kan tilføje en fin dybde til maden. De er typisk en perfekt tilføjelse til gryderetter som eksempelvis chili con carne eller osso buco. Husk dog at fjerne de hele blade fra retterne, før de serveres, da bladene i sig selv ikke spises.


Beskær og beskyt dine planter

At beskære planterne giver dem mulighed for at vokse sig større og friskere med tiden, især når det gælder flerårige krydderurter. Så længe du bruger dine krydderurter i køkkenet, beskærer du dem naturligt og behøver ikke tænke så meget over det. Hvis du vil undgå at skade dine krydderurter i længden, er det også en god idé at bruge en skarp saks. Mange krydderurter kan du med fordel tørre eller fryse ned til senere brug, hvis der er mere, end du kan nå at spise.