Design af vild have | Tips til anlægning af vild have | Stålhaven

Design af vild have | Tips til anlægning af vild have | Stålhaven

Et vildt blomsterbed er vildt fedt

Danskerne er vilde med konceptet “Vild med vilje” i haven. Vil du være med på bølgen, har vi her samlet nogle af de bedste tips, idéer og fremgangsmåder, for at du kommer godt i gang med dit nye haveprojekt. 


Mindre design, mere natur

I mange år har “have-moden” fokuseret på eksotiske planter og snorlige indretning. Den tendens er danskerne gået væk fra og med “den grønne bølge” er der generelt et øget fokus på biodiversitet og hvad man selv kan gøre for at lade naturen få mere plads. Det helt store hit er konceptet "Vild med vilje”, som spirer frem i de danske haver landet over. Det er et mangefacetteret projekt, der samtidig er simpelt – man lader simpelthen haven tage over og vokse som den vil med minimal menneskelig indgriben. Det er gavnligt på flere punkter, hvilket vi kommer ind på senere.

Hvorfor vild med vilje?

At anlægge en “vild med vilje” have er ikke kun et spørgsmål om at følge moden inden for haveindretning. Det er også en måde at give noget tilbage til naturen på. I mange år har bestemte havetrends været en omkostningsrig affære for den naturlige biodiversitet og udvikling i de danske haver, fordi forskellige planter og indretningsstile har været på bekostning af den naturlige udvikling, der ellers ville have fundet sted. Snorlige haver med planter, der ellers ikke forekommer naturligt i den danske fauna, har gjort livet besværligt for de små beboere af haverne, og skønt disse små kan være til gene, er det sundt for haven med kryb og kravl. Disse vil hurtigt indfinde sig igen, når haven kommer tilbage til et mere “normalt” klima med flere insektvenlige blomster. De er ofte afhængige af en eller to arter planter for at finde føde, og når de ikke længere finder dem, forlader de haven og biodiversiteten bliver mindre, ligesom at havens generelle sundhed får et dyk. “Vild med vilje” kan så at sige være en måde at nulstille haven på, så den får lov at blive sig selv igen stille og roligt. 


Hvad skal du bruge?

Det kan gøres virkelig simpelt – du kan ganske enkelt lade din have være og bare vente på at vildnisset stille og roligt overtager. Du vil blive overrasket over, hvilke planter og buske, der pludselig dukker op, når du lader haven leve sit eget liv. Ofte vil fugle og andre dyr have medbragt frø og kerner fra andre haver, som har ligget og ventet på muligheden for at spire, og det kan være helt fascinerende at iagttage udviklingen, når naturen bare får lov at gøre sin ting i ro og mag.


Er du knapt så tålmodigt anlagt, er der også tiltag, du kan gøre for at hjælpe den vilde have på vej. Sørg for at have områder i haven med forskellige jordtyper, så der er lidt for enhver plantes behov. Du kan købe “Vild med vilje”-frøblandinger og strø dem rundt om i din have, for at bane vej for andre planter og lokke insekter og fugle til, der til gengæld kan være leveringsdygtige i frø fra andre haver. Det vigtige er at du selv skaber en mangfoldig ramme for haven – buske og træer er både føde og habitat for dyr og fugle, så start med at se på, om der mangler nogle af disse, så der er de bedste forudsætninger for et godt resultat.


Du behøver heller ikke lade hele haven blive overbevokset, hvis du for eksempel gerne vil have plads til at ungerne kan løbe rundt og spille fodbold. Du kan sagtens starte med et enkelt område af haven eller sågar et højbed og på den måde afprøve konceptet og se om det er noget for dig, mens du stadig slår græs og andet som vanligt, så der er plads til leg og andre aktiviteter i haven.

Hvad skal du IKKE gøre?

Der er to ting, der ikke må være i en vild have – gødning og sprøjtemidler. De går begge imod hele princippet omkring den vilde have og har på hver deres måde en modsat effekt af, hvad du gerne vil opnå. Bruger du gødning, risikerer du en skævvridning i væksten, da de stærke planter typisk vil optage mere gødning end de svage og således kan ende med at “kvæle” disse på bekostning af den ønskede biodiversitet. Sprøjtemidler giver lidt sig selv – de bør undgås for at man ikke hæmmer den naturlige spredning og vækst i haven. De kan også påvirke det såkaldte mikroliv, der sker i haven negativt. 


Derudover bør du også være opmærksom på ikke at bruge unødige ressourcer. Tilføj ikke noget til haven, der ikke hører hjemme der for at sikre at det hele sker så naturligt som muligt.  


Bæredygtighed

Når man ser bort fra hvor meget det kan gavne din personlige have med færre sprøjtemidler og en øget biodiversitet, er det også vigtigt at fremhæve at det faktisk også har en positiv effekt set i et større perspektiv. Det kan have en gavnlig effekt på det samlede CO2-regnskab, som er meget omtalt og med god grund. Mange havevedligeholdelsesaktiviteter er forbundet med maskiner, der enten kører på benzin eller el, samtidig med at det haveaffald, der skal køres til genbrugspladsen også øger CO2-udledningen. Det kan lyde som bagateller, men det hele løber alligevel op, når vi også tæller forarbejdning og fragt af materialer med. 


Derudover er den øgede vækst i en vild have med til at optage mere CO2, hvilket er til gavn for hele planeten og den grønne omstilling. Så vi kan kun anbefale at du ser nærmere på muligheden for at gøre din have mere vild med vilje.